نکاتی از شیر موتوری که نمی‌دانید!

۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ 154 بازدید بدون دیدگاه
در این مقاله شرح کاملی از شیر موتوری و موارد استفاده از آن خواهید خواند و به نکاتی خواهیم پرداخت که احتمالاً تا پیش از این نمی‌دانستید.

فهرست مطالب

شیر موتوری که به آن شیر برقی و یا MOV (Motor Operated Valve) نیز گفته می‌شود، یکی از حیاتی‌ترین تجهیزات در صنایع مدرن است. این محصول شگفت‌انگیز به ما اجازه می‌دهد تا در هر زمان و هر مکان،‌ کنترل میزان ورودی و یا خروجی سیالات را در دست بگیریم.

امروزه تولیدکنندگان داخلی و خارجی بسیاری نسبت به تولید این نوع شیرها اقدام کرده‌اند. شیرهای موتوری از نظر عملکرد و یا ساختار به دسته‌بندی‌های گوناگونی تقسیم می‌شوند. به­کارگیری شیرهای MOV باید به دقت صورت بگیرد؛ چراکه در غیر این صورت بازده مدنظر را نخواهند داشت. با ما همراه باشید تا شما را با این محصولات آشنا کنیم.  

شیر موتوری چیست
شیرهای برقی اهمیت بسیار زیادی در صنایع مختلف دارند.

شیر موتوری چیست؟

کنترل صحیح میزان جریان سیالات نقش بسیار مهمی در سیستم‌های صنعتی دارد و کوچک‌ترین اختلال در این زمینه می‌تواند منجر به توقف روند تولید شود. اهمیت این موضوع منجر به ساخت «شیر‌های موتوری»‌ شد. با کمک این ابزارها می‌توان دما، فشار و جریان سیال را به بهترین شکل ممکن و بدون هیچ‌گونه نقصی کنترل کرد. امروزه از شیر موتوری در موارد مختلفی همچون اتصالات آب خنک‌کننده بهره گرفته می‌شود؛ زیرا با زمان‌بندی دقیق به ما اجازه می‌دهند تا از سیال مدنظرمان به شکل بهینه‌ای استفاده کنیم.

اکثر شیرهای موتوری به نحوی طراحی شده‌اند که به راحتی امکان قرارگیری در وضعیت ON – OFF را داشته باشند. این موضوع وقتی اهمیت می‌یابد که قصد داشته باشیم از تمام توانایی شیر مدنظر بهره ببریم و یا جریان ورودی و خروجی را به طور کامل قطع کنیم. شیرهای موتوری در حوزه صنایع حرارتی و برودتی نقش عظیمی را بر عهده دارند و به همین جهت از ارزش والایی برخوردار هستند.

اجزای تشکیل‌دهنده شیر موتوری

شیرهای موتوری از دو بخش مختلف تشکیل شده‌اند که عبارت‌اند از: بخش بدنه یا Body و بخش فعال‌کننده یا Actuator. هر یک از این موارد خود به قسمت‌های گوناگونی تقسیم‌بندی می‌شوند. در بدنه شاهد این قطعات هستیم: پلاگ شیر، بوشینگ راهنما، رینگ راهنما و گستکت. در قسمت فعال‌کننده نیز مواردی همچون آی بولت (eye bolt)، دیافراگم، فنر، اسکیل پلیت (scale plate)، اتصال‌دهنده استم (stem connector) و فلنچ را می‌توان مشاهده کرد.

در کنار این موارد باید به گزینه‌های دیگری همچون ترانس نیز اشاره کنیم. توجه داشته باشید که همه شیرهای برقی دارای ساختار یکسانی نیستند. هر شرکت تولیدکننده بر حسب تحقیقات و آزمایش‌های گوناگون، محصولات مختص به خود را تولید می‌کند؛ به همین دلیل نمی‌توان انتظار داشت که چنین شیرهایی همگی تنها از یک سری اجزای ثابت تشکیل شده باشند. معمولاً در دفترچه راهنمای هر یک از شیرهای موتوری، شمایلی از قطعات داخلی آن ارائه می‌شود. 

اجزای شیر موتوری
این محصولات از بخش‌های مختلفی تشکیل شده‌اند.

توضیح عملکرد

عملکرد کلی شیر موتوری شاید در ابتدا بسیار ساده به نظر برسد؛ اما تکرار مداوم آن به صورت بی‌نقص، چالش‌‌های مختص به خود را دارد. در اولین گام،‌ سیگنال به خصوصی از سمت بخش کنترل به سمت موتور که شامل اطلاعاتی در مورد میزان باز و یا بسته بودن شیر است، ارسال می‌شود.

پس از رسیدن سیگنال مربوطه، موتور فعالیت خود را آغاز می‌کند. تحریک سوپاپ منجر به حرکت شیر در جهات مختلف شده به نحوی که امکان ورود یا عدم ورود سیالات فراهم می­شود. پس از باز یا بسته شدن شیر، یک سیگنال دیجیتالی به بخش کنترل ارسال شده تا اپراتور از صحیح بودن وضعیت به وجود آمده اطمینان یابد. چنانچه در هر یک از این موارد خطایی رخ دهد، شیر‌های موتوری نمی‌توانند عملکرد مناسبی از خود نشان دهند و در نتیجه کل سیستم دچار مشکل می‌شود.

انواع شیر موتوری و تفاوت آن‌ها

شیرهای موتوری را می‌توان بر اساس مواردی همچون نوع حرکت و یا کاربرد به دسته‌بندی‌های مختلفی تقسیم‌ کرد. طبیعتاً مهم‌ترین تمایز بین این محصولات نیز به همین دو پارامتر برمی‌گردد. به‌عنوان‌مثال، نمی‌توان انتظار داشت که شیرهای موتوری تقسیم‌کننده عملکردی مشابه مدل مخلوط‌کننده در اختیار ما قرار دهند. تمامی خریداران باید پیش از انتخاب این محصولات، شناخت کاملی نسبت به آن‌ها داشته باشند تا در بین گزینه‌های گوناگون سردرگم نشوند.

شاید در نگاه اول تصور کنید که وجود تفاوت در نوع حرکت و یا کاربرد شیرهای برقی یک نقطه منفی محسوب می‌شود؛ اما باید بگوییم که این امر یک ضرورت حیاتی است. نمی‌توان انتظار داشت که در صنایع مختلف، تنها از یک شیر به خصوص استفاده شود. خوشبختانه امروزه شرکت‌های تولیدکننده آن چنان در ساخت این شیرها ماهر شده‌اند که دست به عرضه مدل‌های متنوع زده‌اند.

مدل‌های گوناگون شیر موتوری
شیرهای موتوری چندین مدل گوناگون دارند.

انواع شیر موتوری بر اساس نوع حرکت

نوع حرکت (movement) یکی از اصلی‌ترین فاکتورها برای تقسیم‌بندی شیرهای موتور به شمار می‌آید. نباید از یاد ببریم که این محصولات دارای بخش‌های مکانیکی مشخصی هستند که جابه‌جا می‌شوند. اینکه چنین بخش‌هایی در چه جهت و به چه نحو حرکت کنند، تعیین می‌کند که با چه مدل خاصی از شیرهای برقی روبرو هستیم.

اگر بخواهیم این فاکتور را به عنوان اولویت اصلی خود در نظر بگیریم، با دو نوع شیر موتوری خطی (in-line) و دورانی (rotational)‌ روبه‌رو می‌شویم. هر یک از این موارد نقش بسیار مهمی را در صنایع امروزی ایفا می‌کنند. به­کارگیری صحیح شیرهای خطی یا دورانی، امکان کنترل سیالات را تسهیل می‌کند. این همان هدفی است که همه ما به دنبال آن هستیم.

شیر موتوری با حرکت خطی

احتمالاً با توجه به روند نام‌گذاری این نوع از شیر‌های موتوری، روند عملکرد آن را حدس زده‌اید. در این محصولات، یک فرایند خطی یا رفت و برگشتی به ما اجازه می‌دهد تا شدت جریان سیالات مختلف را به خوبی در دست بگیریم. شیرهایی که از حرکت خطی پیروی می‌کنند جزو پرفروش‌ترین محصولات موجود در بازار هستند.

قیمت مناسب و میزان خطای پایین (با توجه به مکانیزم ساده) را می‌توان از جمله مزیت‌های اصلی شیر موتوری خطی دانست. از این نوع محصولات در مواردی همچون مسیر ورودی آب به کویل استفاده می‌شود، البته به منظور کنترل میزان آب گرم نیز از این دسته شیرهای موتوری کمک گرفته می­شود. شایان ذکر است که نصب این شیرها چندان زمان‌بر نیست؛ اما باید بر اساس اصول ارائه شده از سوی شرکت تولیدکننده صورت بگیرد.

بهترین مدل شیر موتوری
ما بهترین مدل از این محصولات را به شما ارائه می‌کنیم.

شیر موتوری با حرکت دورانی

اگر روند حرکت شیر‌های موتوری را به عنوان یک فاکتور برای دسته‌بندی در نظر بگیریم، با نوع دیگری از این شیرها نیز روبه‌رو می‌شویم که حرکت دورانی دارند. در حالی که برای به حرکت در آوردن سیالات در شیرهای خطی از یک مسیر رفت و برگشت استفاده می‌شد، در این نوع شیرها شاهد تکرار (loop) یک مکانیزم دورانی هستیم. همین امر آن‌ها را نسبت به سایر شیرهای برقی متفاوت می‌کند.

شیر موتوری دورانی نیز مزایای مختص به خود را دارد. به‌عنوان‌مثال سرعت باز و بسته کردن جریان سیالات در آن نسبت به انواع دیگر شیرهای موتوری بیشتر است؛ به همین دلیل اگر زمان حرکت دهی به سیال یا متوقف کردن آن برایتان اهمیت دوچندان دارد، بهتر است به سراغ خریداری شیرهای موتوری خاصی بروید که از حرکت دورانی پشتیبانی می‌کنند. امکان تبدیل کردن شیرهای دورانی به خطی وجود ندارد؛ بنابراین لازم است پیش از خرید محصول مدنظر خود، نوع حرکت شیر را به خوبی مورد بررسی قرار دهید.

انواع شیر موتوری بر اساس نوع عملکرد

همان‌طور که پیش از این گفتیم،‌ شیرهای موتوری حتی از نظر نوع عملکرد نیز قابل دسته‌بندی هستند. این امر به شما اجازه می‌دهد تا از بین انواع محصولات مختلف، دقیقاً همان گزینه‌ای را انتخاب کنید که با نیاز و کاربردتان همخوانی دارد. همین موضوع منجر به صرفه‌جویی در زمان و هزینه شما می‌شود. بر اساس این پارامتر به خصوص، شیرهای موتوری به مواردی همچون مخلوط‌کننده، تقسیم‌کننده و تغییردهنده مسیر سیال تقسیم‌بندی می‌شوند.

ارزیابی شیر موتوری بر اساس نوع عملکرد آن منجر به ایجاد یک دسته‌بندی دقیق‌تر شده است. در مدل پیشین (تقسیم‌بندی بر اساس نوع حرکت) امکان دارد کاربران به سراغ شیرهایی بروند که از جهت حرکت با سیستم تعبیه شده توسط آن‌ها سازگار باشند؛ اما عملکرد مدنظر را ارائه نمی‌کنند. اگر به دنبال شیرهای موتوری باکیفیت هستید، حتماً این روش ارزیابی را به عنوان اولویت خود قرار دهید.

شیر‌های موتوری دارای مزایا و معایب مختص به خود هستند.

شیر موتوری مخلوط کننده

در پاره‌ای از موارد نیاز است که دو سیال مختلف را در یک مسیر مشخص با هم مخلوط کنیم. احتمالاً می‌دانید که پیوستن دو سیال مختلف آن هم در مراکز صنعتی باید به دقت صورت بگیرد، در غیر این صورت هیچ‌ یک از سیالات تلاقی مناسبی نخواهند داشت. این موضوع وقتی اهمیت می‌‌یابد که در حال تهیه و یا بازسازی یک سیستم برودتی و یا گرمایشی باشیم.

در این راستا باید از شیر موتوری مخلوط کننده بهره ببرید؛ زیرا آن‌ها به نحوی ساخته شده‌اند که امکان تلفیق دو سیال مختلف را برای ما فراهم می­کنند. این دسته از شیرهای موتوری به شما اجازه می‌دهند تا سیالاتی که از دو مسیر گوناگون وارد می‌شوند را با هم ترکیب کنید. همین موضوع، نیاز به بهره‌گیری از دستگاه‌های پیچیده جهت پیوند دادن سیالات را از بین می‌برد.  

شیر موتوری تقسیم‌کننده

برخلاف مورد پیشین، ممکن است کاربران نیاز به تقسیم سیالات مختلف به بخش‌های کوچک‌تر داشته باشند. به منظور رفع این موضوع، باید به سراغ شیرهای موتوری تقسیم‌کننده برویم که دقیقاً برای چنین فرایندهایی به تولید رسیده‌اند. این محصولات اجازه می‌دهند تا یک جریان را به چند جریان همسان تقسیم‌بندی کنیم.

امکان به­کارگیری شیرهای تقسیم‌کننده در انتهای مسیر و شیرهای مخلوط‌کننده در ابتدای آن وجود دارد، البته به ندرت می‌توان شرایطی را پیدا کرد که در آن نیاز به استفاده از چنین سیستمی وجود داشته باشد. نباید این دو شیر را در تضاد با یکدیگر دید؛ زیرا هر یک از آن‌ها دارای عملکرد مختص به خود هستند و هر دو ارزش قابل توجهی دارند. 

قیمت شیر موتوری
قیمت این محصولات به عوامل مختلفی وابسته است.

شیر موتوری جهت تغییر مسیر سیال

دسته دیگری از شیرهای موتوری که بر حسب کاربردشان مورد بررسی قرار می‌گیرند، محصولاتی هستند که از آن‌ها جهت تغییر دادن مسیر حرکت سیالات کمک گرفته می‌شود. این دسته از شیرها عموماً در مراکز صنعتی بزرگی همچون پالایشگاه‌های نفت، گاز و پتروشیمی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

تغییر دادن مسیر سیالات (به خصوص در مواردی که با خطر ایمنی همراه هستند) امری است که تنها به کمک این دسته از انواع شیر برقی امکان‌پذیر می‌شود. شیرهای برقی خاصی که این ویژگی بی‌نظیر را در اختیار شما قرار می‌دهند، باید به صورت مداوم مورد بررسی قرار بگیرند تا مشکلی در نحوه عملکردشان به وجود نیاید. پیش از انتخاب این دسته از شیرها باید به نوع سیالی که قرار است تغییر مسیر داده شود، دقت کرد. علاوه بر این، میزان ظرفیت شیر برقی باید به خوبی ارزیابی شود.

کاربرد انواع مختلف شیر موتوری

امروزه در حوزه‌های گوناگونی از شیرهای موتوری استفاده می‌شود و همین امر منجر به محبوبیت آن‌ها شده است. به منظور آشنایی با کاربردهای مختلف این محصولات می‌توانیم از دسته‌بندی‌هایی که در بخش قبلی به آن‌ها اشاره کردیم، بهره ببریم. به‌عنوان‌مثال، باید بیان کرد که از شیرهای موتوری مخلوط‌کننده عموماً در سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی، سیستم‌های مربوط به AC یا تهویه مطبوع و حتی کارخانه‌‌های تولید دارو کمک گرفته می‌شود.

این امر در حالی است که از شیرهای موتوری تقسیم‌کننده بیشتر در مواردی همچون سیستم‌های انتقال‌ آب، مکانیزم‌های مربوط به مسیر انتقال سیال برای امور آتش‌نشانی و سیستم‌های هیدرولیک استفاده می‌کنیم. در کنار این موارد نباید از شیرهای موتوری تغییر دهنده مسیر چشم‌پوشی کرد. این دسته از محصولات به منظور انتقال نفت و گاز و همچنین فاضلاب به کار گرفته می‌شوند. با توجه به این موارد می‌توان بیان کرد که شیرهای موتوری در تمامی زوایای زندگی ما نقش بزرگی را بر عهده دارند.

شیرهای برقی باید به دقت نصب شوند.

جدول سایر شیر موتوری و کاربرد آ‌ن‌ها

علاوه بر مواردی که به آن‌‌ها اشاره کردیم، شیرهای برقی در مدل‌های دیگری نیز به تولید می‌رسند. این محصولات در واقع با تغییر ساختار شیرهای قدیمی و مکانیزه کردن آن‌ها ساخته شده‌‌اند. به‌عنوان‌مثال، امکان خرید شیر توپی موتوری نیز وجود دارد که خود ترکیبی از سیستم‌‌های الکترونیکی و هیدرولیکی و شیر توپی‌های معمولی است.

شیر‌های موتوری پروانه‌ای، شیر‌های موتوری دیافراگمی و شیر‌های موتوری سوزنی، سه مورد دیگر از این محصولات به شمار می‌روند که هر یک از آن‌ها دارای کاربرد مختص به خود هستند. در جدول زیر هر کدام از این موارد را به تفکیک کاربرد جداسازی کرده‌ایم تا بتوانید از بین آن‌ها بهترین گزینه را برای خود انتخاب کنید.

مدل شیر برقی یا موتوری


مورد استفاده

شیرهای موتوری از نوع توپی

آن و آف کردن جریان سیالات

شیرهای موتوری از نوع پروانه‌ای

تنظیم بسیار دقیق میزان سیالات ورودی

شیر موتوری از نوع دیافراگمی


کمک به تغییر مسیر و یا کنترل سیالاتی که خورنده و یا سمی هستند.

شیرهای موتوری سوزنی


کمک به تنظیم جریان سیالات با کمترین هزینه ممکن

ویژگی‌های انواع شیر موتوری

شیرهای موتوری دارای ویژگی‌های متعددی هستند و همین امر آن‌ها را به محصولاتی جذاب تبدیل کرده است. یکی از مهم‌ترین مواردی که در این زمینه باید از آن یاد کنیم، امکان تعیین یک چرخه خودکار برای باز و بسته شدن شیر است. در حالی که شیرهای غیرموتوری باید به وسیله یک اپراتور جریان سیال را کنترل کنند،‌ شیرهای برقی می‌توانند این امر را به صورت اتوماتیک انجام دهند.

متصل کردن شیرهای موتوری به سیستم‌های کنترل اتوماتیک دقت کار شما را تا چند برابر افزایش می‌دهد. شایان ذکر است که ساختار کلی این محصولات به نحوی طراحی می‌شود که کاملاً قابل اطمینان باشند و حتی در صورت وقوع مواردی همچون ضربات فیزیکی شدید، باز هم مشکلی در کارکردشان به وجود نیاید. این موارد در رابطه با انواع شیرهای برقی صحت دارد و به همین دلیل می‌توان این موضوع را از جمله ویژگی‌های جامع و یکسان انواع مختلف این محصولات دانست.

ساختار شیربرقی
شیرهای برقی از ساختار جالبی برخوردار هستند.

فرایند تولید انواع شیر موتوری

طبیعتاً نخستین مرحله از تولید شیرهای موتوری، بحث طراحی یا دیزاین است. این امر به وسیله نرم افزارهای فوق‌العاده پیشرفته صورت می‌گیرد تا تمامی قطعات محصول از هماهنگی قابل توجهی برخوردار باشند. پس از طراحی، نوبت به ساخت نمونه اولیه می‌رسد که به آن Prototype نیز گفته می‌شود. این نمونه نواقص موجود در دیزاین را مشخص می‌کند. چنانچه مشکلی وجود نداشته باشد، فرایند تولید انبوه آغاز می­شود.

ریخته‌گری یکی از مراحل مهم تولید شیر موتوری است. پس از این مرحله نوبت به ماشین‌کاری می‌رسد که در آن از دستگاه‌هایی موسوم به سی – ان – سی کمک گرفته می‌شود. در گام بعد، روند مونتاژ شروع شده که خود از بخش‌های گوناگونی تشکیل می­شود. در مرحله پایانی، شیر‌های موتوری به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می‌گیرند تا مشخص شود که آیا دارای نقص فنی هستند یا خیر. پس از بسته‌بندی، محصول به مشتریان عرضه می‌شود. 

تفاوت شیر موتوری با شیر کنترلی
شیرهای موتوری از شیرهای کنترلی سریع‌تر هستند.

نقاط ضعف عملکردی

شیر موتوری نیز همانند هر ابزار صنعتی دیگری دارای یک سری نقاط ضعف و قوت است. برخی از افراد نیاز به بهره‌گیری از انرژی الکتریکی را به عنوان یک نقطه منفی برای این محصولات در نظر می‌گیرند. قطع شدن برق به هر دلیل، امکان به­کارگیری این شیرها را از ما می‌گیرد و همین امر مشکلات متعددی را پدید می‌آورد.

در کنار این مورد، باید به پیچیدگی ساختار شیرهای موتوری اشاره کنیم. قرارگیری مکانیزم‌های الکتریکی و مکانیکی در کنار هم، موجب شده است تا شاهد محصولاتی با قطعات گوناگون باشیم. افزایش پیچیدگی ساختار این شیرها منجر به آن شده است که تعمیرشان تنها از عهده کارشناسان حرفه‌ای برآید، البته باید گفت مزایای شیرهای برقی آن‌چنان اهمیت دارند که می‌توان از چنین نقاط ضعف به خصوصی چشم‌‌پوشی کرد.

شیر دورانی
شیرهای دورانی محبوبیت بالایی دارند

نقاط قوت عملکردی

یکی از نقاط قوت شیر موتوری یا برقی، قابلیت کنترل بسیار دقیق‌ آن است. این امر به شما اجازه می­دهد تا به طور کامل بر میزان سیالات جریان یافته اشراف داشته باشید و بتوانید در هر لحظه، مقدار آن‌ها را افزایش و یا کاهش دهید. قاعدتاً نمی‌توان چنین عملکردی را از شیرهای غیر برقی انتظار داشت؛ زیرا حتی برترین اپراتورها نیز نمی‌توانند به شکل دقیق آن‌ها را کنترل کنند.

نکته مثبت دیگر، تغییر نیافتن عملکرد بهینه این شیرها با گذشت زمان است. در حالی که سایر شیرهای مخصوص انتقال سیالات به مرور دچار کاهش بهره‌وری می‌شوند، شیرهای برقی همواره ساختار خود را به خوبی حفظ می‌کنند. این موضوع چه در صنایع خرد و چه در صنایع کلان از ارزش قابل توجهی برخوردار است. همین امر موجب شده تا کاربران نسبت به خرید شیرهای برقی (در مدل‌های مختلف) اطمینان خاطر داشته باشند.

باید‌ها و نبایدهای استفاده از شیر موتوری

به منظور بهره بردن از بهترین عملکرد شیرهای موتوری، لازم است به بایدها و نبایدهای مشخصی توجه داشته باشید. این موارد به شما اجازه می‌‌دهند تا از محصول خریداری شده به شکل مناسبی مراقبت کنید. اولین موردی که می‌توانیم در این رابطه به آن اشاره کنیم، انتخاب شیر موتوری با توجه به کاربرد مدنظر شما است. اگر در این رابطه تجربه کافی ندارید، بهتر است از کارشناسان متخصص کمک بگیرید. نصب این تجهیزات نیز اهمیت دارد و باید به دقت و بر اساس دستورالعمل‌های ارائه شده از سوی کارخانه سازنده انجام شود.

شیرهای موتوری باید در محیط مناسبی نصب شوند. مواردی همچون تماس با مواد اسیدی به صورت مداوم، بدنه و قطعات داخلی آن‌ها را به‌مرورزمان از بین می‌برد. اگر شیر‌های موتوری تحت نظر شما دچار ایراد فنی شده‌اند، تعمیر آن‌ها را به افراد مجرب بسپارید. توجه به همین نکات ساده می‌تواند بر عمر مفید این محصولات بیفزاید.

کاربرد شیر موتوری
شیر‌های موتوری در فن کویل‌ها نیز استفاده می‌شوند

نکات مهم تعمیر و تعویض و نگهداری شیر موتوری

اگرچه شیرهای موتوری از دوام و عمر مفید بسیار خوبی برخوردار هستند؛ اما این بدان معنا نیست که نباید به صورت دوره‌ای بازدید شوند. این موضوع نقش مهمی بر سلامت چنین تجهیزاتی دارد و به همین جهت باید یک تقویم زمانی مشخص جهت بررسی آن‌ها تهیه شود. فواصل زمانی بین هر بازدید باید بر حسب پارامترهایی همچون میزان ساعات کارکرد شیر و یا مدل آن تعیین شود.

به محض مشاهده هرگونه ایراد فنی (هرچند جزئی) لازم است شیر موتوری را بررسی کنیم. توجه نکردن به این موارد منجر به افزایش احتمال خرابی کامل این دسته از تجهیزات می‌شود. اگر میزان آسیب‌دیدگی شیرهای موتوری بیش از حالت نرمال باشد، لازم است آن‌ها را تعویض کنیم. شیر جدید باید ساختاری مشابه داشته باشد تا اختلالی در مکانیزم حرکت و یا تقسیم و تلاقی سیالات به وجود نیاید.

آموزش نحوه اتصال شیر موتوری

اتصال شیرهای موتوری باید بر اساس دستورات تعیین شده از سوی شرکت سازنده دنبال شود. هرگونه اقدام خلاف این امر منجر به ایجاد اتصالات نادرست خواهد شد. علاوه بر راهنماهای ارائه شده از سوی تولیدکننده، می‌توانید از ویدئوهای مختلفی که در این زمینه تهیه شده‌اند نیز بهره ببرید.

برندهای مختلف شیر موتوری

همان‌طور که در ابتدا گفته شد، شرکت‌های داخلی و خارجی متعددی مشغول به طراحی و تولید شیرهای موتوری هستند. این موضوع یک مزیت عالی در نظر گرفته می‌شود؛ زیرا به شما اجازه می‌دهد تا از بین محصولات گوناگون، دقیقاً به سراغ گزینه‌ای بروید که با بودجه و نیازتان همخوانی دارد.

تفاوتی ندارد که تجهیزات ساخته شده توسط برندهای خارجی را انتخاب می‌کنید و یا قصد دارید از نمونه‌های ایرانی بهره ببرید، در هر صورت پیش از اقدام به خرید هر مدل شیر برقی لازم است اعتبار شرکت تولیدکننده و میزان رضایت سایر مشتریان را در نظر داشته باشید. شایان ذکر است که برخی از برندها تنها به ساخت یک مدل به خصوص از شیرهای برقی اقدام می‌کنند.

تأثیر ایمنی شیر موتوری در سیستم
با شیرهای موتوری می‌توانید امنیت سیستم را افزایش دهید

برندهای خارجی

از بین برندهای خارجی تولیدکننده شیرهای برقی می‌توان به گزینه‌هایی همچون زیمنس، هانیول، دانفوس، گرندفوس و سامسون اشاره کرد. دو شرکت اول یعنی زیمنس و هانیول، بهترین و باکیفیت‌ترین شیرهای برقی را به مشتریان خود عرضه می‌کنند. سابقه طولانی آن‌ها در زمینه ساخت این دسته از تجهیزات چشمگیر است و نمی‌‌توان از آن به راحتی گذشت. دانفوس، گرندفوس و سامسون نیز توانسته‌اند با رعایت نکاتی همچون توجه به استاندارهای جهانی و به­کارگیری دستگاه‌های پیشرفته به سطح مناسبی از کیفیت دست یابند.

زیمنس

«زیمنس آگ» بزرگ‌ترین تولیدکننده انواع شیر موتوری در کل جهان است که دفتر مرکزی آن در شهر مونیخ کشور آلمان قرار دارد. این مجموعه از پیشروان تولید این دسته از تجهیزات به شمار می‌آید و اکثر مدل­های مختلف شیرهای برقی موجود در بازار برای نخستین بار در زیمنس ساخته شده­اند. مرغوبیت متریال به کار گرفته شده جهت ساخت شیرهای زیمنس زبانزد خاص و عام بوده و همین امر آن‌ها را به گزینه‌ای عالی برای اکثر کاربران تبدیل کرده است.

انواع شیرهای برقی تقسیم‌کننده، مخلوط‌کننده و تغییردهنده مسیر در این شرکت به تولید می‌رسند. زیمنس تمامی محصولات خود را از نظر کیفیت ضمانت می‌کند. این امر خود نشان‌دهنده اطمینان مهندسان این شرکت نسبت به استاندارد بودن شیرهای مذکور است. باید به این نکته اشاره کنیم که زیمنس در حوزه ساخت انواع کمپرسورها، توربین‌ها، موتورها و سامانه‌های انتقال سیالات نیز فعال است. 

انواع برندهای شیر موتوری
شرکت‌های مختلفی این محصولات را تولید می‌کنند

هانیول

هانیول (Honeywell) نیز یکی از مهم‌ترین برندهای تولیدکننده انواع شیر موتوری است. دفتر مرکزی این شرکت در کارولینای شمالی در ایالات متحده آمریکا جای گرفته است. هانیول در کنار زیمنس، جزو بزرگ‌ترین سازندگان تجهیزات صنعتی در جهان به شمار می‌آید و از نظر میزان تولید، رکورددار است.

انواع شیرهای موتوری هانیول به دلیل قیمت رقابتی و بهره‌گیری از مهندسی پیشرفته توانسته‌اند به مهم‌ترین مراکز صنعتی راه یابند. برخورداری از عمر مفید بالا نیز یکی دیگر از مهم‌ترین مزایای مربوط به تجهیزات تولید شده توسط شرکت هانیول است. کاربرانی که قصد دارند شیر‌های برقی موردنیاز خود را از بین برندهای خارجی انتخاب کنند، می‌توانند تجهیزات این شرکت آمریکایی را برگزینند.

مصرف انرژی در شیر موتوری
شیرهای موتوری انرژی چندان زیادی مصرف نمی‌کنند

برندهای ایرانی

برندهای فعال ایرانی نیز توانسته‌اند شیرهای موتوری مناسبی را به تولید برسانند که برخی از آن‌ها کیفیتی مشابه محصولات خارجی دارند. مهم‌ترین شرکت‌هایی که در حال حاضر نسبت به تولید این دسته از شیرها اقدام کرده‌اند عبارت‌اند از:‌ ایران رادیاتور، بوتان و پمپیران. هر سه این برندها دارای سابقه‌ قابل توجهی در ساخت تجهیزات صنعتی هستند و می‌توان به محصولات آن‌ها اطمینان کرد.

احتمالاً به این موضوع پی برده‌اید که انواع شیر موتوری تولید داخل از قیمت پایین‌تری نسبت به گزینه‌های خارجی برخوردار هستند. این امر به معنای کیفیت پایین آن‌ها نیست و اتفاقاً به عنوان یک مزیت مناسب شناخته می‌شود. چنانچه از نظر بودجه دچار محدودیت هستید و یا به طور کلی قصد ندارید مبلغ بالایی را برای تهیه شیرهای موتوری هزینه کنید، می‌توانید به سراغ برندهای ایرانی بروید.

ایران رادیاتور

شیرهای برقی ساخت شرکت ایران رادیاتور بیشتر در پکیج‌های دیواری مورد استفاده قرار می‌گیرند. این دسته از محصولات را می‌توان در پکیج‌های دو مبدله نیز به کار گرفت که خود یک ویژگی قابل توجه به شمار می‌رود. یکی از مهم‌ترین شیرهای برقی تولید شده توسط شرکت ایران رادیاتور، مدل سه طرفه است که وظیفه اتصال مکش پمپ و مبدل اصلی را برعهده دارد. خوشبختانه اکثر کالاهای ساخته شده توسط این برند دارای گارانتی یا ضمانت هستند؛ بنابراین در صورت رویارویی با هر مشکل فنی، می‌توانید نسبت به تعویض آن‌ها اقدام کنید.

مرغوب ترین شیر موتوری
همواره به دنبال شیرهای مرغوب و استاندارد باشید

قیمت انواع برندهای شیر موتوری

بحث دیگری که باید از آن یاد کنیم، قیمت شیرهای موتوری است. به منظور تعیین هزینه خرید این محصولات معمولاً فاکتورهای مختلفی همچون مدل شیر، جنس شیر و همچنین برند سازنده مورد توجه قرار می‌گیرند. هر سه این موارد نقش بسیار مهمی را در این رابطه ایفا می‌کنند به نحوی که نباید هیچ کدام از آن‌ها را دست کم گرفت.

مدل شیر

به جرئت می‌توان بیان کرد که مدل شیر موتوری اصلی‌ترین فاکتور جهت تعیین قیمت این تجهیزات است. طبیعتاً نباید انتظار داشت که شیرهای بسیار ساده قیمتی برابر با محصولاتی داشته باشند که برای تولید آن‌ها از طراحی‌های پیچیده و حرفه‌ای کمک گرفته شده است. هر نوع شیر (اعم از دورانی و یا خطی) قیمت مختص به خود را دارد.

کنترل شیر موتوری
شیرهای موتوری را می‌‌توان به خوبی کنترل کرد

جنس شیر

موضوع دیگری که همواره به عنوان یک فاکتور مهم از آن یاد می‌شود، جنس شیر موتوری است. به­کارگیری متریال باکیفیت بر دوام و عمر مفید محصول مدنظر می‌افزاید؛ اما همین موضوع می‌تواند هزینه‌های زیادی را به شرکت‌های تولیدکننده تحمیل کند. در این شرایط آن‌ها مجبور به افزایش قیمت محصولات خود خواهند بود.

البته پرداخت مبالغ بیشتر برای خریداری شیرهای مرغوب خود یک نوع صرفه­جویی اقتصادی بسیار عالی است؛ چراکه با تهیه این مدل تجهیزات دیگر در بازه‌های زمانی کوتاه مدت با مشکلاتی همچون خرابی شیرهای موتوری روبرو نخواهید شد و نیاز نیست که هزینه­های گزافی را صرف تعمیر و تعویض محصولات بی‌کیفیت کنید.

برند سازنده

در زمان تعیین قیمت شیرهای موتوری به شرکت تولیدکننده نیز دقت می‌شود. تولیدکنندگانی همچون زیمنس و یا هانیول، اعتبار خود را به راحتی به دست نیاورده‌اند. سال‌ها تلاش مداوم به آن‌ها این اجازه را داده است تا بر حسب سابقه خود، قیمت محصولاتشان را افزایش دهند.

این امر تنها مختص به تجهیزاتی همچون شیر موتوری نبوده و در سایر محصولات نیز به خوبی قابل مشاهده است. با پرداخت مبالغ بیشتر می‌توانید به تولیدات این برندها دسترسی داشته باشید. دوام، ماندگاری و ارائه گارانتی، از جمله مواردی به شمار می‌آیند که تنها با کمک چنین برندهایی می‌توانید به آن‌ها دسترسی پیدا کنید.  

شیر موتوری در پالایشگاه
شیر موتوری را می‌توان در پالایشگاه‌ها نیز مشاهده کرد

جدول مقایسه‌ای قیمت انواع برندهای خارجی

با یک بررسی ساده می‌توان دریافت که در بین محصولات برندهای خارجی، محصولات شرکت زیمنس معمولاً بیشترین قیمت را به خود اختصاص داده‌اند. همان‌طور که گفته شد، این امر به مواردی همچون سابقه و اعتبار شرکت زیمنس و همچنین کیفیت شیرهای تولیدی آن ارتباط دارد.

شرکت‌های مهم دیگر از جمله دانفوس و گرندفوس قیمت معقولی را برای کالاهای خود انتخاب کرده‌اند تا اکثر کاربران به راحتی توانایی خرید محصولات آ‌ن‌ها را داشته باشند. همچنین باید به این نکته اشاره کنیم که مدل شیر موتوری بیشترین تأثیر را بر میزان قیمت دارد.

برند

حدود قیمت محصولات (تومان

هانیول 

۷۰۰ هزار تا ۸ میلیون 

زیمنس

۱ تا ۱۰ میلیون

دانفوس 

۴۰۰ هزار تا ۵ میلیون

گرندفوس

۶۰۰ هزار تا ۵ میلیون

سامسون

۷۰۰ هزار تا ۷ میلیون 

جدول مقایسه‌ای قیمت انواع برندهای ایرانی

در بین محصولات ایرانی نیز شاهد تفاوت قیمت بین محصولات شرکت‌های مختلف هستیم. لازم به ذکر است که در بازار داخلی، تجهیزات ساخته شده توسط شرکت ایران رادیاتور به دلیل اعتبار کلی شرکت سازنده معمولاً از قیمت بالاتری برخوردار هستند.

نام برند

حدود قیمت (تومان)

ایران رادیاتور

۵۰۰ هزار تا ۳ میلیون

بوتان

۳۰۰ هزار تا ۳ میلیون

پمپیران

۲۰۰ هزار تا ۲ میلیون 

بهترین سایت خرید انواع شیر موتوری

اهمیت شیرهای موتوری و کاربرد آن‌ها در حوزه‌های مختلف موجب شده است تا سایت‌‌های گوناگونی نسبت به ارائه این محصولات اقدام کنند. این امر اگرچه یک موضوع مثبت است و گزینه‌های مختلفی را در دسترس شما قرار می‌دهد؛ اما می‌تواند دامی برای خریداری شیرهای بی‌کیفیت و نامرغوب باشد. «گروه آرتمن بخار سازه» با فراهم کردن فضای لازم جهت تهیه انواع شیر موتوری، بهترین مدل از این تجهیزات را به شما کاربران گرامی ارائه می­کند.

ما خود را به تعیین نازل‌ترین قیمت ممکن موظف می‌دانیم و به همین دلیل توانسته‌ایم به انتخاب نخست مشتریان گرامی تبدیل شویم. آرتمن بخار سازه آماده است انواع تجهیزات موردنیاز شرکت‌های صنعتی، شرکت‌‌های تولید غذا، شرکت‌‌های ساخت دارو، پتروشیمی‌ها و… را تهیه کند. اگر به کیفیت اهمیت می‌دهید و قصد دارید محصولاتی مقاوم و کاربردی را با پرداخت هزینه‌ای مقرون به صرفه خریداری کنید، ما در کنار شما هستیم.

بدنه شیر موتوری
بدنه شیر‌های موتوری باید کیفیت بالایی داشته باشد

سخن پایانی

امروزه بحث کنترل میزان جریان سیالات به امر بسیار مهمی تبدیل شده است. حتی برای راه‌اندازی مراکز گرمایشی در ساختمان­های مسکونی نیز لازم است به سراغ محصولاتی برویم که این امکان به خصوص را در اختیارمان قرار دهند. با کمک MOV یا شیر برقی می‌توان به چنین اهدافی دست یافت.

شیر‌ برقی یا شیر موتوری شرایط مناسبی را برای کنترل کامل سیالات و گذردهی آن‌ها فراهم می‌کند. تفاوتی ندارد که به دنبال شیرهای خطی هستید یا به دنبال مدل دورانی می‌گردید، در هر صورت لازم است پیش از خرید این محصولات، ساختار و نحوه کارکرد آن‌ها را آزمایش کنید. به منظور تهیه بهترین شیرهای موتوری با کارشناسان ما تماس بگیرید تا شما عزیزان را یاری کنند. 

موجود است، هم‌اکنون میتوانید سفارش دهید!
ناموجود!